Terapia Bowen

Terapia Bowen

Ce este?

Terapia Bowen?

Terapia Bowen este un sistem dinamic de terapie pentru mușchi și țesut conjunctiv, sistem care revoluționează domeniul sănătății din lumea întreaga. Mișcările delicate aplicate țesuturilor moi, stimulează fluxul de energie, activând resursele proprii ale corpului pentru ca acesta să se poată vindeca singur. Terapia Bowen poate fi aplicată oricui, de la nou născuți până la persoane de vârsta înaintată și produce efecte durabile de înlăturare a durerii și a disconfortului.

Mișcările Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se reechilibreze și să se reîntoarcă la starea naturala de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului, și se găsesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie. 

Fondatorul terapiei Bowen

Terapia Bowen (Bowtech) a fost concepută în anii ’50, de regretatul Thomas Ambrose Bowen, în Geelong, satul Victoria – Australia. Deși Tom nu avea pregătire de specialitate în domeniul medicinii, a devenit un terapeut celebru, cu mai mult de 13.000 pacienți pe an. În 1974, la Conferința Națională de Sănătate – Adelaide, Tom a fost prezentat osteopatului Oswald Rentsch, pe care l-a invitat în Geelong, să practice împreună. După mulți ani de practică Oswald Rentsch și soția sa Elaine Rentsch au făcut manuale și au organizat cursuri de terapeuți Bowen acreditați în 32 de țări. Până în 2007 existau cel puțin 20.000 de terapeuți care au absolvit cursurile Academiei de Terapie Bowen din Australia și numărul lor este în continuă creștere.
Metoda constă într-o serie de mișcări precise asupra unor puncte specifice ale corpului. Aceste mișcări sunt ușoare și pot fi făcute peste îmbrăcăminte. Între fiecare dintre seriile de mișcări se fac pauze frecvente, foarte importante pentru a da timp corpului să beneficieze de fiecare dintre ele. Această tehnică folosește mișcări pozitive care inițiază un flux de energie pozitivă. Pentru a face aceasta, terapeuții trebuie să își dezvolte o sensibilitate deosebită în depistarea tensiunilor din țesuturi.

Cui i se adresează Terapia Bowen?

Terapia Bowen este potrivită și folositoare oricui, de la nou-născuți la persoane în vârsta. Oferă alinare sportivilor, femeilor însărcinate și persoanelor cu nevoi speciale. Se adresează organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental, emoțional și dă rezultate în tratarea afecțiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice.

Are un efect de relaxare foarte profundă, la nivelul întregului corp și facilitează declanșarea mecanismului de auto-vindecare. Cu toate acestea, nu este nevoie să fiți bolnavi sau să vă doară ceva pentru a beneficia de pe urma unui tratament.

Prevenția este mai bună decât tratarea!

Terapia Bowen

Mișcările Bowen activează următoarele mecanisme de auto-vindecare:

Efectele terapiei se pot simți pe masă, după ce ajungeți acasă sau în următoarele zile. Fiecare pacient e diferit. Majoritatea pacienților spun după prima ședință, că au mai multă energie, că respiră mai ușor, că dorm noaptea mai bine, că nu mai au durerile pe care le aveau și multe altele.

V i n d e c a r e

Terapia Bowen

Sfaturi

Contraindicații

Recomandări pentru cei care au beneficiat de terapia Bowen

1. Faceți mișcare, plimbați-vă cât puteți de mult, în ziua tratamentului în special. Acest lucru este vital pentru re-echilibrarea corpului dumneavoastră.

2. Nu practicați sporturi de contact, cel puțin 24 de ore după tratament.

3. Pentru a vă ajuta corpul să elimine toxinele, va fi necesar să beți 6-8 pahare de apă pe zi (30 ml/kg corp/zi). Dacă aveți vreo senzație de greață, acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze, este doar reacția datorată eliminării toxinelor din organism.

4. Dacă aveți senzații de durere, pe care nu le-ați mai avut, poate fi un semn pozitiv, deoarece corpul începe să-și recapete poziția anatomică normală. Pentru a îndepărta orice disconfort, plimbați-vă cât mai mult posibil; orice senzație este temporară și nu va dura decât câteva ore. Se pot lua medicamente împotriva durerilor. Plimbarea stimulează circulația sanguina și ajută la drenarea limfatică a toxinelor acumulate în organismul dumneavoastră.

5. Terapia Bowen nu trebuie combinată cu alte terapii, cum ar fi masajul, chiropractica, fizioterapia, reflexologia, bioenergia, ultra-sunetele, deoarece acestea vor anihila efectul mișcărilor delicate efectuate prin terapia Bowen.

6. Nu faceți dușuri sau băi fierbinți, nici dușuri scoțiene, băi și dușuri calde sunt permise.

7. Dacă afecțiunea dumneavoastră este cronică, nu renunțați ușor. Amintiți-vă că afecțiunea cronică pe care o aveți nu a apărut peste noapte. S-ar putea sa fie nevoie de încă o ședință sau 2 până să vedeți ameliorări.

Bowen s-a dovedit a fi o terapie sigură, ne-invazivă, ce ajută corpul să-și restabilească starea de armonie proprie. Bowen nu acționează împotriva corpului, ci împreună cu acesta, în ritmul său.

V i n d e c a r e

Programează-te

Terapia Bowen asigură o ameliorare substanțială chiar și după o singura ședință de terapie! Dar, dacă nu continui, revii la starea inițială pentru că ai început vindecarea, dar nu ai dus-o până la capăt.

Întrebări frecvente

Am răspuns la cât mai multe întrebări ale pacienților mei, astfel încât să fie cât mai ușor pentru tine să găsești răspunsurile de care ai nevoie.

F a q

Durata unei ședințe de terapie este variabilă,  în funcție de procedura executată de terapeut – între 40 de minute și o ora. Fiecare ședință de tratament este personalizată, în funcție de afecțiune și reacția organismului pacientului. Prima ședință durează o ora sau mai mult pentru că se face anamneză în vederea întocmirii fișei pacientului.

Se poate lucra în ambele moduri. Condiția pentru a lucra peste haine: pacientul/pacienta să poarte îmbrăcăminte subțire și lejeră, din bumbac. De exemplu: tricou/maieu și pantalon pe care să nu alunece mâna atunci când se execută mișcările specifice terapiei Bowen. Exclus: colanți, tricouri mulate, sintetice, blugi, pantaloni groși. Sunt unele mișcări care trebuiesc executate doar pe piele (de exemplu procedurile care se execută pe abdomen) și atunci pacientul este rugat să ridice tricoul în acea zonă.

   Întotdeauna pacientul va fi acoperit cu o pătură în pauzele acordate organismului între seturile de mișcări Bowen, deoarece în momentele de relaxare funcțiile cognitive se încetinesc iar daca pacientul este acoperit se simte confortabil și în siguranță. Nu se folosesc uleiuri, creme. Pacientul stă așezat pe o masă de masaj, pat, canapea, scaun (în cazul persoanelor care nu pot sta culcate).

La această întrebare un terapeut Bowen poate da un răspuns estimativ abia după ce a văzut pacientul și i-a întocmit fișa de evaluare , deci îi cunoaște toate problemele de sănătate. Răspunsul va fi unul estimativ, pentru că nu toți pacienții răspund la fel la tratament. E bine de știut însă că se recuperează mult mai repede copiii, pacienții tineri și cei cu mai puține afecțiuni asociate. Sunt pacienți la care încep să apară rezultate chiar după prima ședință, care se recuperează în 3-4 ședințe și alții a căror simptomatologie se ameliorează dupa 8-10 ședințe sau mai mult (în cazul anumitor afecțiuni cronice care necesită durata de tratament mai mare).

   Este imposibil să primiți un răspuns la această întrebare adresată la telefon, fără ca terapeutul să vă fi văzut măcar – este ca și cum i s-ar cere să ghicească sau ca și cum ar fi un clarvăzător. De multe ori pacientul solicită programare pentru o singură afecțiune sau anumite simptome care il deranjează în acel moment. Însă, după evaluare (aceasta furnizând informații importante despre starea generală de sănătate), se ajunge la menționarea unui număr mai mare de afecțiuni asociate, care s-au acumulat de-a lungul timpului. Rapiditatea cu care organismul răspunde la tratament depinde și de factori precum: vârsta, stilul de viață, respectarea indicațiilor specifice în terapia Bowen, tipul și vechimea afecțiunii (o problemă de sănătate care a apărut de multă vreme și care nu a fost tratată nu are cum să dispară peste noapte, deoarece organismul va lucra pentru a se reseta, în ritmul propriu), dacă pacientul își provoacă sau nu recăderi etc.

Mărturiile clienților

C.B. 57 ani, muncitoare .

CEA MAI BUNA TERAPIE! Cu ajutorul terapiei Bowen am scăpat de noduli tiroidieni, migrene, dureri de coloană și anxietate. Recomand cu multă încredere și căldură! Mulțumesc cu recunoștință!

G.G. 44 ani, Antreprenor .

In urma unui accident de mașină am rămas cu dureri foarte mari de șold, dar nu eram pentru operație. De 2 ani de zile mă ajuta soția să mă întorc în pat și nu mă puteam apleca deloc. Când am ieșit de la prima sedință Bowen, m-am aplecat să îmi leg șireturile. Nu îmi venea să cred! Apelați la terapia Bowen cu cea mai mare încredere!

A.B. 79 ani, pensionară .

Am venit la terapia Bowen pentru că am avut dureri mari de articulații. Durerile au încetat după primele ședințe. Simt o îmbunătățire evidentă în tot corpul. Iar ca bonus am primit o elasticitate și o energie de invidiat. Recomand, mai ales pentru persoanele de vârsta mea! Hai că se poate!

.

Am 23 ani, am avut anxietate, depresie, coșmaruri, somn alterat din care mă trezeam plângând. Toate acestea au disparut după prima ședință. Amețelile mi s-au rărit, iar intensitatea durerilor de cap au trecut de la nota 10, la cât erau, la nota 5. Această terapie, chiar mi-a schimbat viața! Mulțumesc, d-na Mihaela!

S.R. 33 ani, casnică .

Am venit la terapia Bowen, deoarece după 7 ani de încercări, nu am reușit să rămân însărcinată. Avem o fetiță acasă, dar eu și soțul meu am vrut să mai facem un copil. După a opta sedință am rămas însărcinată! Cu ajutorul terapiei Bowen ni s-a împlinit și cel de-al doilea vis! Recomand cu toată încrederea!

.

Dureri crunte de cap, pe care le am de la 17 ani, acum am 38 de ani. După prima ședință durerile de cap s-au rărit și nu mai sunt așa intense. După încă câteva ședințe au disparut complet. Mulțumesc, Mihaela!

.

Băiatul meu a fost diagnosticat cu Sindromul Hunter, un sindrom rar și printre altele, nu putea să pună toată talpa pe pământ. De la a doua sedință băiatul meu poate să calce cu toată talpa! Sunt nespus de fericită, că există o asemenea terapie care vindecă orice! Nu contează dacă este o boala rara, un sindrom sau o durere de coloană, "Doctorul interior" începe să vindece tot.

V.B, 66 ani, Infirmieră .

Terapia Bowen a venit ca o minune în viața mea! Am avut probleme cu tiroida, diagnostic pe care l-am primit în Germania. După 2 luni de terapie Bowen, am făcut din nou analizele, iar rezultatul a fost o tiroidă sănătoasă. Acum dorm bine, am energie, a dispărut chiar și depresia de care sufeream. Recomand cu drag!

.

Am venit la terapia Bowen cu băiatul meu în vârstă de 5 ani, care a fost diagnosticat cu hemipareză spastică pe partea dreaptă, probleme de vorbire și nu își putea folosi mâna dreaptă. După ședința a șasea a început să își folosească mâna dreaptă si să îsi dea drumul cu vorbirea. Mulțumesc, Mihaela!

    Abonează-te la newsletter!

    Primești gratuit Ebook-ul 12 pași pentru un stil de viață sănătos.

    Îți promitem ca nu o să trimitem spam niciodata!