Faq

Întrebări frecvente

Durata unei ședințe de terapie este variabilă,  în funcție de procedura executată de terapeut – între 40 de minute și o ora. Fiecare ședință de tratament este personalizată, în funcție de afecțiune și reacția organismului pacientului. Prima ședință durează o ora sau mai mult pentru că se face anamneză în vederea întocmirii fișei pacientului.

Se poate lucra în ambele moduri. Condiția pentru a lucra peste haine: pacientul/pacienta să poarte îmbrăcăminte subțire și lejeră, din bumbac. De exemplu: tricou/maieu și pantalon pe care să nu alunece mâna atunci când se execută mișcările specifice terapiei Bowen. Exclus: colanți, tricouri mulate, sintetice, blugi, pantaloni groși. Sunt unele mișcări care trebuiesc executate doar pe piele (de exemplu procedurile care se execută pe abdomen) și atunci pacientul este rugat să ridice tricoul în acea zonă.

   Întotdeauna pacientul va fi acoperit cu o pătură în pauzele acordate organismului între seturile de mișcări Bowen, deoarece în momentele de relaxare funcțiile cognitive se încetinesc iar daca pacientul este acoperit se simte confortabil și în siguranță. Nu se folosesc uleiuri, creme. Pacientul stă așezat pe o masă de masaj, pat, canapea, scaun (în cazul persoanelor care nu pot sta culcate).

La această întrebare un terapeut Bowen poate da un răspuns estimativ abia după ce a văzut pacientul și i-a întocmit fișa de evaluare , deci îi cunoaște toate problemele de sănătate. Răspunsul va fi unul estimativ, pentru că nu toți pacienții răspund la fel la tratament. E bine de știut însă că se recuperează mult mai repede copiii, pacienții tineri și cei cu mai puține afecțiuni asociate. Sunt pacienți la care încep să apară rezultate chiar după prima ședință, care se recuperează în 3-4 ședințe și alții a căror simptomatologie se ameliorează dupa 8-10 ședințe sau mai mult (în cazul anumitor afecțiuni cronice care necesită durata de tratament mai mare).

Este imposibil să primiți un răspuns la această întrebare adresată la telefon, fără ca terapeutul să vă fi văzut măcar – este ca și cum i s-ar cere să ghicească sau ca și cum ar fi un clarvăzător. De multe ori pacientul solicită programare pentru o singură afecțiune sau anumite simptome care il deranjează în acel moment. Însă, după evaluare (aceasta furnizând informații importante despre starea generală de sănătate), se ajunge la menționarea unui număr mai mare de afecțiuni asociate, care s-au acumulat de-a lungul timpului. Rapiditatea cu care organismul răspunde la tratament depinde și de factori precum: vârsta, stilul de viață, respectarea indicațiilor specifice în terapia Bowen, tipul și vechimea afecțiunii (o problemă de sănătate care a apărut de multă vreme și care nu a fost tratată nu are cum să dispară peste noapte, deoarece organismul va lucra pentru a se reseta, în ritmul propriu), dacă pacientul își provoacă sau nu recăderi etc.

În primul rând să dezactivați soneria telefonului și să vă gândiți numai la sănătatea dumneavoastră! Nu confundați o ședință de terapie Bowen cu una de masaj, nu veți asculta muzica relaxantă. Toate ședințele se vor desfășura în liniște, iar între seturile de mișcări pe care terapeutul le va aplica veți rămâne să vă odihniți, singur în cameră. Este nevoie de pauze de câteva minute (minim două) acordate organismului, pentru că acesta să asimileze mesajele transmise prin mișcările Bowen.

   Va trebui să permiteți stării de relaxare indusă de terapie să se instaleze, evitând să stați crispat sau să vă gândiți ce i-ați mai putea spune sau ce l-ați mai putea întreba pe terapeut  Conversația cu terapeutul nu este în acest caz o dovadă de politețe sau de amabilitate, ci doar un mijloc de a vă submina propria ședință de terapie. Orice probleme ați avea și oricâte lucruri urgente de rezolvat la care trebuie să vă gândiți, evitați s-o faceți în timpul ședinței, pentru că acest lucru o să vă țină creierul alert, împiedicând pur și simplu relaxarea, adică inhibând efectele terapiei.

   Dacă în timpul ședinței adormiți nu trebuie să vă faceți probleme. Este un efect frecvent al terapiei și unul dintre semnele că organismul dumneavoastră răspunde foarte bine la terapie. Prima parte a ședinței are rolul de a aduce organismul într-o stare profundă de relaxare (numita alfa), pentru ca următoarele mișcări să se adreseze problemei de sănătate. Înainte și după fiecare ședință va trebui să beți câte jumătate de pahar de apă.

   În zilele ce urmează ședinței de terapie este indicat să urmați recomandările generale din terapia Bowen (consum de apă de minim 30 ml/kg corp, plimbări ușoare etc), dar și recomandările specifice pe care vi le dă terapeutul în cazul anumitor afecțiuni.

Ședințele se fac în general o data la 7 zile, timp în care organismul lucrează pentru restabilirea stării de sănătate. În cazul anumitor afecțiuni este necesară o perioadă mai mare între ședințe, în funcție de răspunsul organismului. După primele 6-8 ședințe se poate merge și la 2 săptămâni.

Terapia Bowen este o terapie complementara, non-invazivă, nu exclude medicina alopata și nu influențează în sens negativ tratamentul medicamentos pe care îl urmați. Nu forțează corpul să execute o comandă, ci „stimulează” prin mişcările aplicate de terapeut reechilibrarea organismului şi eliminarea cauzei care a declanşat apariţia unei afecţiuni.

Ședințele de terapie Bowen au o bună remanență a efectelor în timp, deci nu trebuie să trăiți cu teama că dacă nu mai mergeți la terapie, o să vă revină simptomele de care tocmai ați scăpat. Bineînțeles că această pauză nu se poate face după primele 2-3 ședințe, se face un set de 10 ședințe, apoi se poate lua o pauză. Despre acest lucru puteți discuta cu terapeutul dumneavoastră iar el vă va spune când ar trebui să reveniți la terapie. Ceea ce nu înseamnă, însă, că puteți reveni la greșelile anterioare, iar corpul dumneavoastră să rămână sănătos. Cel mai bine ar fi să respectați o anume linie de conduită privind starea de sănătate, care să vă protejeze de eventuale recăderi.

   Dacă doriți un tratament profilactic și/sau de întreținere puteți face câte două-trei ședințe la un interval de 2-3 luni sau se pot face 6-10 ședințe pe an, persoanele care s-au tratat deja.

Dacă aveți astfel de afecțiuni cronice sau boli foarte grave, singurul în măsura să vă poată da relații despre vindecarea ei, este terapeutul Bowen. Aici apelez la inteligenta pacientului, de a-și lua viața în propriile mâini și de a hotărî care este următorul pas pe care dorește să îl facă. Doctorul vă vorbește despre ceea ce știe. Trebuie să vă înarmați cu răbdare pentru că nu vă puteți trata peste noapte, cum nici afecțiunea dumneavoastră nu a apărut peste noapte. Avem protocoale pentru diferite afecțiuni care durează chiar și un an de zile, dar durerile încetează și ameliorările se văd încă de la primele ședințe.

Puteți primi terapie chiar dacă nu aveți probleme de sănătate, pentru a vă menține tonusul ridicat (fizic si psihic), o stare de bine și de relaxare. Pacienții care au un job foarte solicitant, muncesc multe ore pe zi, apelează foarte des la terapia Bowen și după ce și-au rezolvat problemele pentru că îi relaxează, îi scapă de nervozitate și stres. Iar cum stresul extrem este una din dimensiunile vieții lor profesionale, atunci prefera acest ,,antidot” permanent. Există proceduri pentru relaxare, cu un efect extraordinar atunci când corpul vă spune: “ Stop! Am nevoie de o pauză, pentru reîncărcarea bateriilor!”.

   În terapia Bowen nu există efecte adverse, contraindicații și supradozaj. Nu are limite în ceea ce privește persoanele cărora se adresează, fiind folositoare oricui (de la nou-născuți la persoane în vârstă).

Da! Sunt cazuri reale! Chiar se întâmplă așa ceva!

Așa cum am mai spus, tratamentul medicamentos nu interferează cu terapia Bowen. Se pot lua medicamentele și se poate face și terapia Bowen în același timp. Luați-vă libertatea în mâini, dacă doriți să încercați și alte terapii, fie ea Bowen sau altele. Oricum, noi terapeuții, precum și medicii, toți suntem pentru bunăstarea pacientului. Dacă medicul este deschis la nou și cunoaște câte ceva despre această terapie, pentru că s-a informat sau a făcut chiar el această terapie, având probleme de sănătate, va îndruma pacientul să încerce, dacă așa simte. Am întâlnit medici care trimiteau pacienții la Bowen înainte de a-i trimite la operație. Cinste lor! Jos pălăria!

Programează-te acum

Îndrăznește să crezi că afecțiunea ta SE VINDECĂ! Chiar dacă ți s-a spus că nu se vindecă sau că trebuie să iei medicamente toată viața!

Abonează-te la newsletter!

Primești gratuit Ebook-ul 12 pași pentru un stil de viață sănătos.

Îți promitem ca nu o să trimitem spam niciodata!