Cititul este cel mai bun exercițiu intelectual

Cu cât devii mai bun, cu atât mai mult cei din jurul tău vor creşte, iar tu vei deveni mai fericit. Cu cât devii mai fericit, cu atât vor fi mai fericiţi şi oamenii din jurul tău.

Oamenii care stagnează sunt nefericiţi. Oamenii extrem de ignoranţi de abia dacă ştiu ce înseamnă să fii fericit sau nefericit. Oriunde ai fi, rămâi treaz şi atent la gândirea ta, la percepţie, intuiţie – fii mereu gata să apreciezi comportamentul exemplar sau să-l ignori pe cel rău. Cea mai mare fericire a ta constă în faptul de a fi mereu gata să înveţi şi să te comporţi în mod potrivit.

Cei mai plictisiţi oameni, care cred că au epuizat bucuriile vieţii, nu ştiu că o lume de consolare stă în cărţile bune. O minte liberă este locul de muncă al grijii şi disperării. În alegerea cărţilor, prima preferinţă ar trebui să fie cărţile spirituale care nu au dogmă. În studiu, trebuie să stăpâneşti unul sau mai multe subiecte, dar ar trebui să ştii de asemenea câte ceva din fiecare subiect, inclusiv botanică, logică, stil de viață sănătos, astronomie, nutriție, muzică și limbi străine. Mai ales, dacă ai un subiect care te interesează și îți place. Studiul fiziologiei este foarte important. Citeşte o revistă ştiinţifică bună în fiecare lună.

Cititul este cel mai bun exerciţiu intelectual de interior. Îți ține mintea ocupată şi intelectul în exerciţiu. Una sau două ore pe zi îi vor da oricărei persoane o educaţie amplă în zece ani, asta dacă alege cărţile potrivite și dacă lasă telefonul deoparte. Nu pierde timpul şi nu-ţi leza facultăţile mentale citind cărţi fără scop sau bune de aruncat la gunoi. A nu cultiva un interes sincer pentru cărţi înseamnă să pierzi moştenirea atâtor secole.

 

Dacă nu te poţi înţelege cu prietenii sau cu lumea, citeşte cărţi şi păstrează compania acestor prieteni tăcuţi care au puterea de a te linişti şi a te inspira. Cei care sunt în mod real înclinaţi spre societate vor găsi în cărţi o nouă putere pentru a ajuta umanitatea, prin lecţiile din cărţile scrise de oameni talentaţi şi nobili.

Citeşte, subliniază şi digeră în interior pasaje selectate din cărţi valoroase. Discută subiectele importante cu persoane inteligente. Gândirea logică asupra unei anumite idei este cea mai bună modalitate să dezvolţi originalitatea ideilor tale.

Atunci când te gândeşti, ţine ochii închişi şi mintea concentrată total pe subiectul studiului tău. Nu face nimic fiind atent pe jumătate sau cu jumătate de inimă.

Cărţile bune sunt mereu prietenii tăi tăcuţi. Când eşti îngrijorat sau când suferi, ia o carte şi îngroapă-te în ea. Ascultă cuvintele care te liniştesc şi te inspiră ale marilor minţi ale secolelor.

Dacă citeşti cărţi spirituale, alege-le pe cele care conţin ideea de realizare a Sinelui. Asemenea cărţi, precum Biblia şi Bhagavad Gita, nu ar trebui să fie citite ca şi cum ai citi un roman. Citeşte un pasaj, gândeşte-te la semnificaţia sa şi meditează asupra adevărului acestuia. Apoi încearcă să trăieşti acest adevăr în viaţă.

Ţine-ţi mintea ocupată în cea mai mare parte a timpului, dacă nu meditezi. În timpul liber, fii ocupat citind cărţi interesante, cele care îţi protejează mintea de gândurile inutile ce creează plictiseală şi nemulţumire.

Soţul şi soţia ar trebui să îşi echilibreze iubirea prin autocontrol şi prin lectura şi discutarea împreună a unor cărţi bune, în loc de a-şi ocupa mintea cu știrile de la televizor, războaiele de familie sterpe sau încăierarea matrimonială care distruge pacea.

Dacă vrei să fii fericit, învaţă să trăieşti singur şi să te cufunzi în introspecţie cu privire la orice fel de experienţă – cărţi bune, probleme, religie, filosofie şi fericire interioară.

Investește în dezvoltarea și evoluția ta! Este lucrul cel mai inteligent pe care îl poți face pentru tine.

 

Izolarea mulţumitoare aleasă de tine, uzuală, este preţul fericirii adevărate.

Când eşti forţat să fii într-o mulţime de vorbitori, retrage-te în celula gândurilor tale adânci şi bucură-te de pacea fântânii interioare de linişte.

Abonează-te la newsletter!

Primești gratuit Ebook-ul 12 pași pentru un stil de viață sănătos.

Îți promitem ca nu o să trimitem spam niciodata!