Alimentația la copiii supraponderali

Alimentația la copiii supraponderali

Obezitatea la copii

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS),

supraponderabilitatea și obezitatea sunt definite ca ”o acumulare anormală sau excesivă de grăsime, ce prezintă un risc pentru sănătate”.

Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai mari provocări pentru sănătatea publică în secolul 21, fiind o problemă mondială care afectează numeroase țări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare, în special în mediul urban.

Statisticile OMS demonstrează o dublare a numărului de obezi la nivel mondial față de anul 1980, în 2014 acesta fiind de 1.9 miliarde de adulți care au probleme cu excesul ponderal, 600 milioane dintre aceștia fiind copii.

Știați că ?

Pentru România, absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut. Singurul studiu oficial conține date din anul 2015 și arată că la toate grupele de vârstă studiate – 7, 8 și 9 ani -, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%, arată datele INS. Mai exact, 1 din 4 copii din grupele studiate, are probleme de greutate. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatoza hepatita (boala ficatului gras), care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de față, la copii cu obezitate. În Uniunea Europeană, România se află pe locul 3 în ceea ce privește obezitatea infantilă

Odată deveniți adulți

Copiii obezi riscă să dezvolte afecțiuni precum diabet și boli cardio-vasculare la o vârstă precoce. Curba greutății evoluează odată cu vârsta, în 3 faze:

Înainte de 2 ani, corpul crește, iar în general la vârsta de 1 an, copilul este „rotunjor” sau „durduliu”.

În jurul vârstei de 8 ani asistăm la o nouă creștere a curbei ponderale, această perioadă purtând numele de „rebound”. La copiii cu potențial de obezitate, rebound-ul apare mult mai precoce.

Corpolența scade după vârsta de 2 ani și copilul pare adesea slab, până la vârsta de 6-7 ani

Ce să ne îngrijoreze ?

R i s c u r i

Riscul principal pe termen scurt la această vârstă este reprezentat de îndepărtarea  de amici (alienarea) și fenomenul de bullying, considerate a fi principalele surse de pierdere a încrederii în sine. Copilul se izolează, se închide în sine și nu va mai participa la activitățile colective (mai ales cele sportive), această stigmatizare putând duce la introverție.

Afecțiuni asociate cu creșterea în greutate:

 • Hipertensiunea arterială
 • Creșterea trigliceridelor și a riscurilor de apariție a bolilor cardio-vasculare
 • Diabet
 • Probleme articulare (genunchi, glezne)
 • Astm bronșic
 • Boli hepatice și ale vezicii biliare
 • Necroză de cap femural
 • Apnee de somn

Obezitatea infantilă

Faptul că obezitatea infantilă este genetică și că nu putem face nimic în acest sens este doar un mit. Este adevărat că genele influențează greutatea unei persoane, doar într-un procent de 50%, dar aceasta reprezintă doar o parte a ecuației. Restul poate fi influențat de stilul de viață. Asta însemnând alimentație sănătoasă și sport.

Înțelegerea mecanismului prin care copiii devin supraponderali sau obezi reprezintă primul pas spre ruperea unui cerc vicios. Cele mai multe cazuri de obezitate infantilă sunt cauzate de mâncatul în exces și de activitatea fizică insuficientă. Copiii au nevoie de mâncare pentru a susține creșterea și dezvoltarea sănătoasă și armonioasă. Atunci când aportul de calorii depășește cantitatea caloriilor consumate prin  activități fizice, rezultatul este creșterea în greutate.

Factori care contribuie la acest dezechilibru

 1. Familii ocupate în care se gătește mai puțin și se mănâncă mai mult în oraș
 2. Acces ușor la mâncare ieftină, bogată în calorii, de tipul fast-food și junk-food.
 3. Porțiile de mâncare sunt din ce în ce mai mari, atât acasă cât și în restaurante.
 4. Copiii consumă o cantitatea imensă de zahăr, atât din băuturile îndulcite, cât și din diverse alimente care conțin zahăr ascuns.
 5. Copiii petrec mai puțin timp în activitățile în aer liber și mai mult timp în fața televizorului, calculatorului sau jocurilor video.
 6. Multe școli elimină sau scurtează orele de educație fizică.

Excesul de greutate

Excesul de greutate, precum si afecțiunile produse de obezitate, pot fi în mare parte evitate, prevenția acesteia la copii reprezentând prioritatea nr.1.

Urmărirea evoluției greutății este foarte importantă, astfel un copil care se dezvoltă de la 3 la 10 ani fără o variație mare a greutății, nu va avea probleme de greutate. Din contră, dacă există o creștere mare de greutate, crește riscul de apariție a obezității la copil.

Copiii obezi nu sunt condamnați să devină adulți obezi, majoritatea copiilor ”durdulii” fiind normoponderali la vârsta maturității. Totuși, studiile epidemiologice arată că, după vârsta de 8 ani, există o relație strânsă între greutatea copilului si greutatea lui ca adult.

Copilul va trebui să mențină întotdeauna anumite obiceiuri și principii alimentare sănătoase și să practice activități fizice corespunzătoare vârstei. Slăbitul nu reprezintă doar un moment dificil de trecut, ci înseamnă și schimbarea definitivă a plăcerilor și obiceiurilor alimentare, fiind înlocuite cu alte obiceiuri sănătoase, pe care cu timpul le va adora.

Aceste cazuri nu sunt pierdute! Lucrând cu un consultant în nutriție, acest lucru poate fi îndreptat cu perseverență, prin sfaturile alimentare pe care le veți primi și bineînțeles, multă mișcare.

Abonează-te la newsletter!

Primești gratuit Ebook-ul 12 pași pentru un stil de viață sănătos.

Îți promitem ca nu o să trimitem spam niciodata!