Ce alimente ne ajută să păcălim pofta de zahăr?

Ce alimente ne ajută să păcălim pofta de zahăr?

Pofta de zahăr poate fi redusă sau „păcălită” cu ajutorul câtorva alimente care prin conținutul de proteine și grăsimi cresc senzația de sațietate. Acestea din urmă sunt esențiale pentru a elimina un obicei dulce. Spre deosebire de zahăr, grăsimile și proteinele sănătoase oferă forme lente și constante de energie. Dacă vrei o comparație, este ca atunci când mergi pe un drum plat, proaspăt asfaltat versus într-un “roller coaster” cu aromă de glucoză. Când corpul tău nu găsește zahăr pentru combustibil,  începe să apeleze la grăsimi ca sursă de energie. Așadar, consumul de grăsimi sănătoase poate ajuta corpul să se adapteze pentru a-și obține energia din altă parte. Proteinele te ajută să te simți sătul, ceea ce poate reduce foamea și pofta de dulce, iar mulți dintre aminoacizii din proteine ajută la formarea substanțelor chimice din creier, precum dopamina, inducând o stare de bine.

Alte alimente furnizează energie prin aportul de vitamine, minerale și fitonutrienți  ajutând organismul. Astfel, când te simți echilibrat și plin de energie, corpul nu-ți va mai cere atât de multe dulciuri și nu vei avea gândul că după o masă copioasă este obligatoriu să te răsplătești cu un desert.

  • Mure – alături de căpșuni, afine și zmeură, sunt o alegere excelentă și hrănitoare. Nu au un conținut mare de zaharuri, sunt bogate în apă și conțin fibre ce te ajută să echilibrezi nivelul de zahăr din sânge.
  • Fistic – datorită combinației de proteine, fibre și grăsimi sănătoase, toate tipurile de nuci sunt alegeri excelente pentru a reduce pofta de zahăr, iar fisticul poate reprezenta o gustare care să înlocuiască dulcele. Doar să fii atent la cantitatea ingerată (nu mai mult de 1 lingură/zi) și să încerci să îl alegi pe cel crud în detrimentul celui copt și sărat. Nucile și semințele sunt foarte calorice. 30 g de nuci/semințe sunt suficiente pentru o gustare zilnică.
  • Semințe de susan– au grăsimi sănătoase mononesaturate și polinesaturate, precum și fibre.
  • Avocado – este sățios și bogat în grăsimi naturale. Dacă îl adaugi în smoothie-uri, salate sau alte rețete, vei observa cât de hrănitor este și nu vei simți nevoia stringentă de a mai adăuga și dulciuri în meniu.
  • Legumele precum cartofii dulci, dovleceii, sfecla roșie și morcovii au un conținut ridicat în zaharuri, dar și în fibre. Acestea din urmă ajută la absorbția treptată a zahărului, furnizând astfel dulcele în mod constant.

 

  • Semințe chia – deși sunt mici, profilul nutrițional al semințelor de chia le face o sursă importantă pentru a reduce pofta de zahăr.
  • Quinoa– este bogată în antioxidanți și nu conține gluten. Fă-i loc în meniul tău, adaug-o în diferite rețete și vei încuraja corpul să ceară mai puțin zahăr decât de obicei.
  • Fulgi de ovăz– poți opta pentru cea mai simplă variantă de fulgi de ovăz pe care o găsești în magazine. La micul dejun, alături de fructele de pădure amintite mai sus și de o băutură vegetală, reprezintă o idee dulce care să-ți acopere nevoia de ceva bun pentru tot restul zilei.
  • Măsline – grăsimile sănătoase care se găsesc în măsline și în ulei te pot ajuta să te simți sătul/ă mai mult timp.
  • Ciocolată neagră – dacă ai poftă de ciocolată, optează pentru o tabletă de ciocolată neagră care are antioxidanți și polifenoli ce pot reduce pofta de zahăr. Ciocolata neagră are mai puțin zahăr adăugat decât varianta cu lapte, iar atunci când este consumată cu moderație, ea poate ajuta la satisfacerea poftei de dulce și-ți poate oferi un plus de dopamină și serotonină, fără a determina creșteri mari ale zahărului din sânge.
  • Nuca de cocos crudă este un excelent înlocuitor pentru dulce. E bogată în grăsimi, are un gust plăcut aromat și te satură rapid. Atenție, totuși la exces.

 

  • Condimentele precum scorțișoara, vanilia, turmericul și ghimbirul au dovedit că, folosite în mod constant, pot reduce pofta de dulce prin modelarea gustului și creșterea sensibilității la insulină. Adaugă așadar, în preparatele zilnice și câte un condiment din cele enumerate.

Redu consumul de zahăr treptat!

Abonează-te la newsletter!

Primești gratuit Ebook-ul 12 pași pentru un stil de viață sănătos.

Îți promitem ca nu o să trimitem spam niciodata!