Cum reducem pofta de zahăr

O gustare dulce dimineața, un ceai cu două lingurițe de zahăr la prânz, un desert după cină, și tot așa… Îți sună cunoscut? Zahărul are beneficiile lui, însă atunci când consumul lui devine o obișnuință, poate crea dependență și are toate șansele să se transforme într-un mare inamic pentru organismul tău. Și cum orice exces este nociv, în general cel de zahăr vine din gândul „mi-e poftă”. Iar când gândul acesta apare, trebuie găsim o modalitate prin care să reducem „pofta” de zahăr.

De ce nu e bine să consumăm zahăr în exces? Încurajează apariția cariilor, crește rezistența la insulină, creează probleme renale și cardiace și favorizează creșterea în greutate.

Multe pofte de zahăr provin dintr-un dezechilibru al zahărului din sânge. Când mănânci dulciuri, zahărul din sânge crește și corpul tău eliberează insulină pentru a-l scădea la un nivel mai sigur. Dacă insulina îți aduce nivelul glicemiei prea jos, așa cum se întâmplă adesea, corpul tău tânjește după alimente care să ridice zahărul și să-ți crească energia. Te afli într-un carusel și e greu să scapi de el. Există totuși alternative alimentare care ne pot fi de mare ajutor în această luptă, așa cum vei observa mai jos.

Cum reducem pofta de zahăr?

Primul pas este să înțelegi ce cantitate de zahăr consumi în general. Monitorizează timp de o săptămână câte lingurițe adaugi în ceai sau cafea. Câte sucuri consumi, câte fructe și urmărește pe ambalajele alimentelor cât adaos de zahăr au în ingrediente. În caz că nu știai, vedeta articolului este prezentă în foarte multe alimente și este posibil să nu ai cunoștință despre acest lucru.

Apoi, gândește-te în ce fel îți influențează starea de spirit, felul în care îți funcționează corpul. Acordă atenție detaliilor mici ce țin de tine și de corpul tău. Ai un moment când te simți plin de energie și apoi brusc obosești? Simți că după orice masă ai mânca o ciocolată sau o înghețată? Creierul tău s-a obișnuit să îl răsfeți cu dulcele, iar asta a devenit o rutină. Este clar că trebuie să lucrezi aici!

Când tragi linia la finalul analizei pe care ți-am recomandat-o mai sus, vei fi surprins de cât de mult zahăr este în alimentația ta zilnică. Este adevărat că nevoia de dulce este una reală în anumite situații particulare, precum efortul fizic prelungit. Însă în general, pentru viața de zi cu zi, o alimentație diversă și ordonată va asigura toți nutrienții necesari, inclusiv zaharurile simple. Așadar, vei vedea că nu ai atât de multă nevoie de zahăr, mai ales că acum știi că-ți poate face rău.

Știai că zahărul brun versus zahărul alb este “aceeași Mărie, dar cu altă pălărie” ? Deci, este tot ZAHĂR!

Începe ziua cu un mic dejun consistent. Cu cât mănânci mai puțin dulce dimineața, cu atât vei fi mai echilibrat toată ziua.

Bea un pahar cu apă.  Deshidratarea poate provoca această poftă. Poate nu îți dai seama pe moment, însă privarea sau consumul redus de apă îți provoacă anumite schimbări în corp – schimbări ce duc, ulterior și la modificarea stării tale de bine. Poți adăuga lămâie, fructe de pădure, ierburi aromatice sau diferite legume în apă pentru a o face mai aromată, dacă apa simplă nu îți vine să bei.

Planifică-ți riguros mesele în avans, pentru a preveni scăderile zahărului din sânge.

 

Asigură-te că te odihnești. Somnul adecvat este important pentru starea generală de sănătate și poate ajuta la prevenirea dereglărilor ce țin de alimentație.

Dacă nu te odihnești suficient, vei simți oboseală accentuată în timpul zilei și vei avea tendința să îți iei energie din dulciuri.

Încearcă să nu te stresezi prea mult. La fel ca în cazul somnului, evitarea stresului poate ajuta la prevenirea poftelor de acest tip.

Evită îndulcitorii artificiali.  Știu că tendința este să spunem: „Nu mi-am pus zahăr în cafea, mi-am pus îndulcitor – deci am făcut un pas important”. Dacă simțim că zahărul nu ne face bine, nici înlocuitorul lui sintetic nu ne va ajuta. Și, totodată dacă simți că îndulcitorii artificiali declanșează la fel de mult dorința de a consuma ceva dulce, ar fi bine să te gândești de două ori înainte să apelezi la aceștia.

 

Creează o listă. Poate fi foarte util să ai o listă cu motivele pentru care dorești să mănânci sănătos, deoarece este greu să îți amintești astfel de lucruri atunci când simți că nu mai poți rezista fără ceva dulce.

 

Scrie periodic într-un jurnal ce ai realizat într-o zi și ce ți-ai dori să realizezi ziua următoare. Scrisul este o stimulare mentală. Prin scris e mai ușor să conștientizezi și să așterni într-o ordine motivele, recunoștința și tot ce ține de felul în care gândești.

Abonează-te la newsletter!

Primești gratuit Ebook-ul 12 pași pentru un stil de viață sănătos.

Îți promitem ca nu o să trimitem spam niciodata!